Nove tehnologije, kot so to umetna inteligenca (angl. AI) in avtomatizacija odpirajo veliko možnosti o katerih smo pred leti lahko samo sanjali in s katerimi lahko občutno znižate stroške upravljanja ter vplivate na rast prodaje. Tukaj je le nekaj primerov.

 • Samodejno pošiljanje sporočil preko pošte ali SMS glede na obnašanje uporabnika in pretekle nakupe.
 • Avtomatizirano ustvarjanje SEO meta oznak s pomočjo AI za višje uvrščanje v iskalnikih.
 • Avtomatizirano prevajanje vsebin z namenom širitve na tuje trge.

Zveni dobro, mar ne?

Povečajte učinkovitost!
AI in avtomatizacija za vaš eCommerce posel.

V tem članku bom izpostavil precej klasični način za rast prodaje v spletni trgovini – to je email marketing, ki pa danes dobiva nove dimenzije zaradi umetne inteligence in avtomatizacije.

Ali je email marketing še vedno učinkovit način trženja v 2024?

Odgovor je, da! Če je pravilno zasnovan.

E-poštni marketing velja za “staromodno” strategijo, a kljub temu ostaja eno izmed najučinkovitejših orodij za obveščanje obstoječih kupcev o novostih, promocijah in drugih pomembnih informacijah.

Pri naših naročnikih beležimo stopnje konverzije stopnje med 10 % in 25 %, kar jasno kaže na njeno moč pri povečanju prodaje.

Tudi druge analize, ki jih je moč poiskati na spletu pokažejo, da je email marketing še vedno učinkovit! Dosega namreč 32% ROI! (Vir: https://dma.org.uk/uploads/misc/marketers-email-tracker-2019.pdf)

Med 10 in 25 kupcev od 100tih, ki vidi sporočilo, izdelek tudi kupi!

Zakaj e-poštni marketing še vedno deluje?

 • Hitro in relativno ugodno: Newsletterje lahko ustvarimo razmeroma hitro, s čimer ohranjamo aktivno komunikacijo z obstoječimi kupci.
 • Visoka konverzija: Pravilno segmentirani in prilagojeni e-maili imajo izjemno visoko stopnjo konverzije.
 • Izboljšanje zvestobe strank: Redno komuniciranje pomaga pri gradnji dolgoročnih odnosov s strankami. A pozor! Sporočila naj bodo čim bolj prilagojena na posameznika. Prekomerno pošiljanje s sporočili, ki vsebujejo nizko ali ničelno vrednost za kupca vas bo kaj hitro oškodovalo – končali boste v »nezaželeni pošti«.

Ključne točke učinkovitega trženja preko e-pošte

Zagotovite pravilno konfiguracijo DKIM, SPF in DMARC zapisov. Poskrbite, da vaš IP ni na črnih listah (angl. Blacklisting).

Zaradi vse bolj zapletenih mehanizmov za preprečevanje nezaželene pošte je danes še posebej pomembno, da je tehnična implementacija za pošiljanje promocijske epošte pravilno urejena. V nasprotnem primeru bo vaše sporočilo končalo v SPAM ali v zavihku PROMOTIONS (npr. Gmail).

Nepravilna tehnična implementacija je velikokrat težava, da vaša sporočila letijo v spam in popolnoma uničijo vaš trud!

Na žalost te težave spletni trgovci sploh ne opazite!

Za testiranje vaših trženjskih sporočil lahko uporabite tole brezplačno orodje: https://www.mail-tester.com/, ki vam pove vaš »SPAM SCORE«.

Učinkovito trženje preko e pošte je v prvi fazi informativno in ni usmerjeno v prodajo

Spletni uporabniki so redno bombardirani s ponudbami, razprodajami in promocijami.

Da bi stranke prepričali, da odprejo in preberejo e-pošto, mora biti vsebina resnično zanimiva (vredna klika). Veliko večja je verjetnost, da bodo uporabniki odprli e-pošto, ki je namenjena izobraževanju ali zabavi, kar se doseže že s pravilno zasnovano zadevo oz. naslovom e-pošte.

Pravilo čez palec:
90% informativne vsebine, 10% prodajne vsebine.

Pomanjkanje jasnih navodil za odjavo

O tem že vrabci čivkajo! Kar neverjetno je, da še dan danes ni videti jasnih povezav za odjavo.

Če uporabniki ne najdejo jasnih navodil za odjavo, pogosto označijo e-maile kot nezaželene, kar negativno vpliva na dostavljivost.

Fokus naj bo na cilj sporočila – to je preusmeritev na spletno mesto.

Kakšen je končni cilj sporočila? Eden in edini cilj je poslati obiskovalca na spletno trgovino!

Osredotočite se izključno na ta cilj. Preveč informacij lahko zmede bralca. Sporočilo naj bo prilagojeno posamezniku glede na njihove nakupne navade (tukaj AI in avtomatizacija lahko zelo pomaga). Izogibajte se prodajnim katalogom, razen če so posebej smiselni za določeno skupino strank.

Avtomatizacija trženja preko e-pošte in širše

Ocenite potencialne prihodke in višino investicije avtomatizacije za vašo spletno trgovino!

Kaj sploh pomeni avtomatizacija v kontekstu pošiljanja informativne ali promocijske e-pošte?

Avtomatizacija je postopek uporabe programske opreme za samodejno ustvarjanje, razporejanje in pošiljanje sporočil naročnikom na podlagi določenih pravil (npr. kupec ima v košarici izdelek X) in dogodkov (npr. nakup, registracija uporabnika, plačilo).

To zagotavlja, da je vsebina dostavljena dosledno in učinkovito brez vsakokratnega posredovanja osebe. Izboljša rezultate v spletni trgovini, saj deluje samodejno na podlagi vnaprej določenih pravil in podatkov, ki jih spletni trgovec hrani.

Največja prednost je, da se pozitivni učinki investicije v avtomatizacijo vračajo v neskončnost (ob predpostavki, da kampanj ne spreminjamo).

Avtomatizacija razpolovi uredniške stroške.
Na prihodke pa vpliva v neskončnost.

Nekaj učinkovitih primerov avtomatizacije

 • Najbolj pogost primer je zapuščena košarica:  Če uporabnik ne zaključi nakupa in ima aktivno košarico, mu pošljite opomnik preko epošte ali SMSa.
 • Ponovna aktivacija neaktivnih strank: Pošlji kodo za 10 % popust vsem uporabnikom, ki niso bili aktivni v spletni trgovini zadnje 3 mesece.
 • Navzkrižna prodaja in nadomestni nakupi: Če kupec kupi brisalce, mu čez eno leto pošljite sporočilo za nakup novih brisalcev (opcijsko s kodo kupona), saj veste, da so obstoječi brisalci že izrabljeni (odličen način, če poznamo čas porabe oz. rok trajanja izdelkov).
 • Dobrodošlica novim strankam: Pošljite samodejno sporočilo dobrodošlice novim registriranim strankam s kodo za popust ali koristnimi informacijami.
 • Rojstno-dnevni popust: Strankam ob rojstnem dnevu samodejno pošljite posebno sporočilo s popustom ali darilom.
 • Ocene in mnenja po nakupu: Po določenem času pošljite kupcem prošnjo za oceno izdelkov, ki so jih kupili.
 • Priporočila izdelkov: Na podlagi preteklih nakupov pošljite strankam personalizirana priporočila izdelkov pred pričetkom sezone.

Avtomatizacija trženja preko e-pošte omogoča trgovcem, da z minimalnim vložkom časa in virov ustvarijo trajne pozitivne učinke v prodaji. Personalizirana sporočila, poslana ob pravem času, povečujejo vpletenost strank, izboljšujejo njihovo izkušnjo in dolgoročno gradijo zvestobo.

Integracija avtomatizacije v vašo marketinško strategijo je ključnega pomena za povečanje prodaje in izboljšanje učinkovitosti spletne trgovine na dolgi rok. Po vsej verjetnosti predstavlja neizogibni del vsake sodobne spletne trgovine.

Elitek d.o.o.Prade C. XV/216000, KoperSlovenia, EU