S časom je vse večja verjetnost, da bo vaša Magento spletna trgovina naletela na performančne težave oziroma počasno delovanje. To je še toliko bolj verjetno, če jo vzdržuje oziroma razvija nekoliko neizkušena ekipa.

Počasno delovanje spletne trgovine pa ima veliko negativnih učinkov na vaše spletno poslovanje:

  1. Poslabša se uporabniška izkušnja uporabnika oziroma frustriranost uporabnikov zaradi počasnega delovanja.
  2. Znižuje stopnjo konverzije ali verjetnost nakupa.
  3. Iskalniki oziroma Google vse bolj penalizira počasne spletne strani.
  4. Nenazadnje pa je lahko tudi uredniško ali administrativno delo počasno, kar pa vpliva na stroške dela vašega podjetja.

Naša ekipa se že več kot 10 let ukvarjamo izključno z Magento platformo. V tem času smo postavili in vzdrževali veliko spletnih trgovin, med njimi so tudi funkcionalno zelo zapletene in velike spletne trgovine z veliko število izdelki, atributi in kategorijami.

Izkušnje imamo tudi z Adobe Commerce Cloud (Enterprise) storitvijo, za katero tudi veljajo specifike delovanja.
V tem času smo do potankosti in drobovja spoznali delovanje, arhitekturo in strukturo baze Magento / Adobe Commerce spletne platforme.

Le z dobrim poznavanjem aplikacije in izkušeno razvijalsko ekipo, se lahko spopadamo bodisi z optimizacijo trenutne hitrosti delovanja oziroma z nadaljnim vzdrževanjem dobrega delovanja ter higijene spletne trgovine.

Kako poteka optimizacija hitrosti obstoječe Magento spletne trgovine:

1

Analiza trenutnega stanja spletne trgovine z izvedbo poročila

Naročnik nam posreduje dostopne podatke do celotnega projekta. Posreduje nam dostop do GIT repositorija in baze podatkov. Naši razvijalci si na lastnem okolju vzpostavijo celoten projekt, saj lahko le na ta način ugotovimo stanje projekta in izvedemo nadaljne korake.

V prvem koraku v grobem preverimo stanje spletne trgovine. Preverimo različico Magento spletne trgovine in hkrati izvedemo popis vseh 3th party pluginov oziroma vtičnikov.

2

Code profajling (profiliranje kode) v iskanju počasnih funkcij oziroma ozkega grla v kodi

V osnovi, brez dodatkov, je Magento hitra in stabilna platforma. Velikokrat so ključna težava počasnega delovanja nemščeni 3th party plugini drugih razvijalcev ali pa morda slaba izvedba lastnih modifikacij.

Po namestitvi celotnega projekta na lokalna okolja naših izkušenih razvjalcev, se izvede preverjanje delovanja kode oziroma iskanje t.i. “bottle neck”-ov za vse ključne procese kot so naslovnica, stran izdelka, stran kategorije, filtriranje in celoten cart/checkout postopek.

Po pregledu vseh ključnih procesov, dobimo pregled nad kritičnimi funkcijami oziroma sklopi programske kode. Na podlagi poročila se dogovorimo o obsegu dela in izvedemo popravilo najdenih težav, s katerim povrnemo vašo spletno trgovino na prvotno zdravo stanje oziroma ponovno hitro delovanje.

3

Profiliranje MySQL querijev

Slabo izvedena programska koda lahko povzroči tudi obremenjenost vaše podatkovne baze s preveliko število klicev na bazo oziroma s slabo izvedenimi queriji, ki upočasnujejo delovanje baze.

Za vse ključne procese v spletni trgovini kot so naslovnica, stran izdelka, stran kategorije, filtriranje in celoten cart/checkout postopek preverimo vse MySQL klice, ki se izvajajo v ozadju.

Cilj je poiskati počasne oziroma neoptimalne mysql klice. Velikokrat ugotovimo, da so klici na bazo, ki jih izvaja neka “custom koda” brez pravilno nastavljenega indeksa, slabo izvedeni “join”-I z drugimi tabelami, itd.

Naša razvijalska ekipa se maksimalno potrudi in poiskuša najti rešitev za vse neoptimalne klice in jih tako popraviti oziroma optimizirati.

4

Pomoč ozirom svetovanje za optimizacijo strežnika

Zmogljivost strežnika in njegova konfiguracija so ključni pri hitrosti delovanja spletne trgovine.

Na splošno je Magento / Adobe Commerce obsežna platforma, ki zahteva veliko resourcev in tudi pravilno konfiguracijo samega strežnika.

Večje spletne trgovine z veliko obiska, pa zahtevajo postavitev infrastrukture, ki bo vključevala več strežnikov, ki so med seboj povezani oziroma komunicirajo (“cluster”).

Z našimi dolgoletnimi izkušnjami, tudi na področju infrastrukture, vam lahko svetujemo in tudi izvedemo postavitev boljšega strežniškega okolja.

5

Strategija za boljši “Full Page Caching” oziroma predpomnjenje

Platforma Magento / Adobe Commerce ima vgrajen t.i. “Full Page Caching”, ki omogoča hranjeje celotne vsebine oziroma HTML strukturo posamezne podstrani. S tem se hitrost serviranja posamezne podstrani znatno poveča.

Gre za zelo močno orodje spletne platforme, vendar je v veliko primerih upravljanje s to funkcionalnostjo zelo slabo in neučinkovito.

Namreč veliko procesov, ki se izvajajo v ozadju spletne trgovine ali pa določeno uredniško delo, privede do tega da se to hranjenje oziroma predpomnjenje sproti tudi briše, kar je zelo slabo.

Cilj je, da ostaja čim več podstrani in čim dlje časa in v t.i. “Full Page Cache” oziroma v pomnilniku.

S pregledom delovanja spletne trgovine in posebnih logov, ki so temu namenjeni, se preveri kaj vse povzroča in privede do nepotrebnega čiščenja predpomnilnika in to tudi odpravi.

Ravno tako vam svetujemo, kot tudi postavimo “Full Page Cache Warmer”, to je pajek ki bo vsakodnevno avtomatsko ogreval in polnil vaš Full Page Cache pomnilnik.

6

Optimizacija slik

Dobro optimizirane slike so ključne za hitro delovanje vaše spletne trgovine. Z velikimi in neoptimiziranimi slikami lahko naredite več škode kot koristi.

Obstaja več načinov kako se lotiti reševanja težav s slikami.

Sprememba kompresiranja slik v moderen WebP format.

Implementacija “lazy loading“-a vseh slik, ki se nahajajo izven ekrana.

Dodaten caching in geografsko serviranje slik z implementacijo Cloud rešitev.

Z izvedbo vseh 6 korakov vam garantiramo, da bo vaša spletna trgovina delovala občutno hitreje in s tem vam tudi prinesla boljše poslovne rezultate.

Seveda se pa lahko celoten proces optimizacije hitrosti prilagodi naročniku oziroma njegovim željam in specifikam. Po dogovoru se lahko izvede zgolj določene sklope oziroma korake ki so najbolj problematični za naročnika.

Želite da vam pomagamo izboljšati hitrost vaše spletne trgovine?
Kontaktirajte nas!

Ne pozabimo, da se lahko izboljšano stanje hitro nazaj povrne na staro počasno delovanje. Zato je ključno, da tudi v prihodnje za vaš projekt skrbi izkušena razvijalska ekipa.

Po končanem projektu vam lahko nudimo vzdrževanje vaše obstoječe spletne trgovine in s tem skrbimo za vse nadaljne izboljšave, nadgradnje in hkrati skrbimo da bo vaša trgovina še naprej dobro in varno delovala.

Elitek d.o.o.Prade C. XV/216000, KoperSlovenia, EU